Aviaario huoneen nurkkaan

Teksti:

Aviaario huoneen nurkkaan

Teksti:

Muuttaessani uuteen kotiin päätin, että haluan rakentaa neitokakaduilleni aviaarion. Satuin löytämään asunnon, jonka olohuoneen nurkkaan mahtuikin hyvin 1×2 metrin kokoinen kattoon asti ylttävä lentohäkki.

Suunnittelu ja materiaalit

Koska aviaario tuli olohuoneeseen, siitä tuli väkisin merkittävä osa huoneen sisustusta. Lähdin miettimään projektia siitä näkökulmasta, että miten saisin sen sopimaan asunnon sisustukseen, kuitenkin lintujen tarpeet huomioiden. Asuntooni tuli tumman puun värinen laminaattilattia, joten kyseinen värisävy sopi hyvin myös aviaariolle.

Materiaaliksi päädyin lämpökäsiteltyyn puuhun. Etuna tällä oli se, että sain tummaa puuta, jota ei oltu käsitelty millään kemikaaleilla, mutta johon ei tarvitsisi käyttää niin paljoa rahaa, kuin jalopuuhun. Löysinkin eräästä liikkeestä sopivaa materiaalia, jonka toinen puoli oli uurrettu. Tämä asia osoittautu myöhemmin positiiviseksi asiaksi ja toi häkkiin persoonallista ulkoasua.

Verkkona toimii kuumasinkitty, 19mm simäkoolla varustettu ja 1,5mm paksusta langasta tehty verkko. Koska sinkitystä verkosta (erityisesti kuumasinkitystä verrattuna sähkösinkittyyn) voi irrota sinkkiä lintujen kiipeillessä siinä (varsinkin neitokakadut kiipeilevät paljon verkoissa), se pulverimaalattiin. Käytännössä tällä kertaa väri tuli hieman turhan vaalean harmaaksi, mutta kokonaisuudessa se ei häiritse, sillä se on riittävän huomaamaton.

Pohjalle en tehnyt erikseen kaukaloa, vaan häkki rakennettiin muovimaton päälle, joka suojaa lattiaa. Koska häkki on riittävän iso, sinne on helppo mennä siivoamaan sisälle. Myöskään mitään ruokintaluukkua ei laitettu, sillä ruokakipot on helppo vaihtaa vain vähän ovea raottamalla.

Rakentaminen

Aviaarion runko nurkassa

Aviaarion rakentaminen aloitettiin levittämällä lattialle muovimatto ja kiinnittämällä listat ensin kattoon ja tämän jälkeen seinään. Käytetty puu oli liian leveää, joten se halkaistiin sirkkelillä kahtia. Viimein myös lattialle tehtiin kulma. Kattoon ja lattialle menevät listat porattiin seinään ja kattoon kiinni, mutta lattiaa ei haluttu porata. Käytännössä muut pystypuut pitävät lattian listat tukevasti paikoillaan.

Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää, että katon ja lattian listat ovat saman mittaiset, ja että ne tulevat täysin suoraan. Koska puutavara sahattiin keskeltä kahtia, leikattiin se ensin sopiva mittaiseksi ja tämän jälkeen halkaistiin, jolloin siitä saatiin samanmittaiset palat kattoa ja lattiaa varten.

Aviaarion runko kasattuna nurkkaan

Kun perusrunko oli kasassa, laitettiin paikoilleen ensin loput pystypuut sekä seuraavaksi vaakapuut, jonka jälkeen runko olikin valmis. Huomaa kuvassa myös katossa olevat kiskot. Niihin tuli pimennysverhot, jolloin aviaarion saa helposti pimennettyä yöksi. Menetelmä sopii myös muille isommille häkeille.

Edelleen on tärkeää mitata tarkasti, jotta kaikki puut tulevat juurikin suoraan. Haasteena tämän aviaarion kohdalla oli se, että katto ei ollut aivan suora (kuten joskus vanhemmissa taloissa saattaa olla), joten mm. kaikki etureunan kolme pystypuuta olivat hieman eri mittaisia.

Aviaarion kulman kiinnitys

Viereinen kuva on otettu häkin sisältä. Siitä näkee hyvin, miten puut on kiinnitetty toisiinsa L-raudoilla. Tosin tässä tapauksessa käytetyt L-raudat olivat hieman liian isoja, joten pystypuuta jouduttiin vuolemaan hieman pois. Tämä jäi kuitenkin aviaarion sisäpuolelle eikä häiritse sieltä.

Aviaarion päätyihin laitettiin seinään kiinnitettyjen pystylistojen lisäksi toisin päin olevat listat, jonka taustaan (joka näkyy kuvassa) on helppo kiinnittää verkko. Näin saatiin myös jokaiseen pystypuuhun uurrettu kuvio ulospäin.

Aviaarion alanurkka

Kulmaan tuli kaksi pystypuuta kuvan osoittamalla tavalla. Jälleen tarkoituksena oli mahdollistaa verkon kiinnittäminen kehikon sisäpuolelle ja saada rakennelma näyttämään hyvältä joka suunnasta katsottuna uurretun puun ansiosta.

Aviaario kasattuna ennen verkon kiinnitystä

Seuraava vaihe oli kiinnittää listat aviaarion alareunaan. Tämä estää osittain roskan päätymistä ulos (tosin voisi olla korkeampikin). Käytännössä jälleen uurrettu puu sopii hyvin kokonaisuuteen. Tässä tarkoituksessa puuta ei tarvinnut halkaista, vaan ne vain ladottiin päällekkäin ja kiinnitettiin ruuvilla runkoon. Listojen väliin jäi hieman rakoa, joka käytännössä tehtiin niin, että kun edellinen lista laitettiin seuraavan päälle, oli välissä sopivan paksuinen puulevy. Päädyssä puuta on 4 kerrosta ja pitkällä sivulla 2 kerrosta.

Kun häkki oli muuten lähes valmis, kiinnitettiin sisälle verkko ja tämän jälkeen laitettiin ovi paikoilleen. Oven kanssa pitää olla myöskin tarkkana, jotta se ei ota liikaa kiinni mihinkään. Kannattaakin tehdä mielellään hieman pienempi ovi, sillä muutaman millin rako ei tässä haittaa. Koska kyseinen ovi on suhteellisen leveä ja puu kapeaa, jouduttiin sitä tukemaan mm. laittamalla L-rauta saranapuolelle ja laittamalla molemmista sivuista läpi pitkät ruuvit, jotka upposivat ylä- ja alasivun läpi vaakapuuhun. Oven saranat ovat messinkisaranoita (jotka sopivat hyvin kokonaisuuteen) ja ovi pysyy kiinni yksinkertaisella salvalla.

Kuvassa näkyy myös takaseinälle kiinnitetty lista. Tähän kiinnitettiin poikittaiset koko häkin läpi menevät orret.

Verkon kiinnitys sisäreunaan

Verkko kiinnitettiin sisälle alumiinilistan avulla. Käytännössä se laitettiin ensin tiukasti kiinni ylhäältä ja lähdettiin siitä hiljalleen siirtymään alaspäin, samalla pitäen verkko jatkuvasti kireällä. Verkko ei ole erityisen jämäkkä johtuen suurista väleistä pystypuiden välillä, mutta täysin riittävä neitokakadun kokoiselle linnulle.

Aviaario huoneessa Papukaijavilla Finlandian vieressä

Aviaario valmiina olohuoneessa, josta linnut vievät yli puolet (vasemmalla näkyy amatsonien Papukaijavillan Finlandia, molemmat ovat kokoa 1×2 metriä). Viimeisenä aviaarion ulkopuolelle ripustettiin verhot. Parasta materiaalia olisi pimennyskangas, joka tosin maksaa helposti yli 10 euroa metri. Kyseisessä aviaariossa käytettiin ruskeaa kiiltävää samettikangasta, joka on riittävän tiivistä ja pimentää häkin ja aviaarion mukavasti. Ja joka sattui olemaan tarjouksessa ja sopii sisustukseen hyvin.

Sisällä on riittävästi tilaa, joten laitoin sinne puun, joka on pystyssä joulukuusen jalan avulla (nykyisin näitä on kaksi). Korkeimmat orret ovat selvästi korkeammalla, kuin ihmisen silmien taso, jolloin linnuille löytyy turvallisia paikkoja. Ruokapaikkana toimii oven edessä oleva pieni pöytä, joka sopii varsinkin kesymmille linnuille, jotka eivät ole moksiskaan, jos siitä kävelee ohi niiden syödessä.

Kattoon laitettiin kiinnikkeet, joihin on nyt kiinnitetty köysi menemään koko aviaarion läpi sen suuntaisesti ja toisessa päädyssä vielä poikittaisesti. Orsia ja köysiä suunniteltaessa on tärkeää asetella ne niin, että linnut mahtuvat mahdollisimman hyvin lentämään sisällä. Ja luonnollisesti kuorimattomat luonnonorret ovat aina hyvä vaihtoehto orsiksi.

Pohjamateriaalina on käytössä nykyisin hiekka, jota on helppo tarvittaessa vaihtaa. Tämän lisäksi pohjamateriaali on lähempänä luonnollista maata ja pohjalle voi heittää siemeniä, jota neitokakadut voivat etsiä pohjahiekan seasta.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *