Teksti: Jarmo Tuutti
Peili on ollut perinteisesti erittäin yleinen lelu pienille papukaijoille, kuten undulaateille ja neitokakaduille. Peilileluja löytyy edelleen jopa suomalaisista eläinkaupoista. Tämä yleinen lelu voisi kuitenkin jo joutaa pois käytöstä.
Linnun käsitystä sen peilikuvan merkityksestä on tutkittu monilla lajeilla, kuten varislinnuilla. Periaatteessa linnulla on ollut kahden värisiä tarroja höyhenpeitteessä paikassa, johon se ei näe suoraan – pelkästään peilin avulla. Jos lintu osaa ottaa selkeästi höyhenpeitteestä erottuvan tarran pois peilin avulla, mutta jättää höyhenpeitteen värisen tarran paikoilleen, on tästä päätelty, että lintu käsittää peilissä näkyvän hahmon olevan peilikuva.
Tutkimuksia on tehty ennen kaikkea älykkäimmillä linnuilla, kuten juuri varislinnuilla. Muistan jostain lukeneeni peiliin liittyvä testejä myös tohtori Pepperbergin harmaapapukaijoilla. En kuitenkaan ole törmännyt pienempiä papukaijoja käsitteleviin tutkimuksiin. Tässä tekstissä esitellyt asiat siis pohjautuvat lähinnä ihmisten kokemuksiin. Jos joku löytää aiheesta laadukaita tutkimuksia, perehdyn niihin mielelläni.
Ihmisten kokemusten pohjalta vaikuttaisi siltä, että esimerkiksi juuri undulaatit ja neitokakadut eivät ymmärrä peilissä näkyvän linnun olevan peilikuva, vaan suhtautuvat siihen toisena lintuna.
Laadukkaiden tutkimusten puuttuessa voidaan asiaa lähestyä esimerkiksi pohtimalla sen hyötyjä ja haittoja.
Hyödyt:
Haitat:
Tämän pohjalta järkevintä olisi jättää peili suosiolla pois.
Edellä mainitun pohjalta voidaan sanoa, että peilistä ei papukaijan leluna ole mitään selkeää hyötyä, mutta se sisältää mahdollisesti riskin. Virikkeiden tarkoituksena on ennen kaikkea mahdollistaa luonnollisia käyttäytymistarpeita. Peili ei näitä mahdollista. Muitakin paljon parempia ja luonnollisempia virikkeitä on tarjolla. Tämän pohjalta järkevintä olisi jättää peili suosiolla pois.
Tämä kirjoitus on osa lemmikkilintuharrastuksen myyttejä käsitteleviä blogikirjoituksia. Muut sarjan kirjoitukset löydät avainsanalla myytit.
Julkaistu: torstai, 28.1.2016
Kategoria: Papukaija lemmikkinä -blogi
Kansikuva: Priscilla Gonzale / CC BY-NC 2.0