Itse tehty lintuhäkki – Ideoita ja ohjeita

Teksti:

Itse tehty lintuhäkki – Ideoita ja ohjeita

Teksti:

Monet harrastajat päätyvät tekemään lintuhäkin itse; joko kustannusten tai sopivan häkin löytämisen vaikeuden takia. Esittelen artikkelissa muutamia toteutusmahdollisuuksia ja käyn läpi yleisellä tasolla huomionarvoisia asioita.

Usein ensimmäistä lintuhäkkiä tekevällä haasteena on keksiä, mistä lähteä liikkeelle. Jos ei ole aikaisempaa kokemusta esimerkiksi puutyöstä, voi suunnittelu olla haastavaa. Esittelen tässä artikkelissa myös muutamia erilaisia ideoita, joita olen itse harkinnut tai nähnyt muiden toteuttaneen.

Erilaisten toteuttamistapojen lisäksi esittelen alkuun muutamia muita huomioita liittyen materiaalivalintoihin. Tarkempia kohta-kohdalta ohjeita itse tekemieni häkkien toteuttamista varten löydät sivuston tee-se-itse-osioista.

Huolellisella suunnittelulla liikkeelle

Ensimmäinen askel on tehdä huolelliset suunnitelmat siitä, miten häkkiä lähtee toteuttamaan. Tämä mahdollistaa mm. tarkemman budjetin suunnittelun, sillä usein itse tehdyn häkin tavoitteena on säästää rahaa. Häkin suunnittelun lisäksi kannattaa miettiä, mistä materiaalia saisi halvalla. Esimerkiksi suurimmat ketjut eivät aina ole halvimpia paikkoja puutavaran ostamiseen.

Piirrä häkki huolella paperille eri suunnista ja suunnittele kaikki yksityiskohdat, kuten se, miten rungon osat liitetään yhteen (myös kumpi palanen tulee eteen ja kumpi taakse), miten kiinnität verkon kiinni runkoon tai miten rakennat oven. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös testata suunnitelmia ennakkoon esimerkiksi tekemällä pienen palan häkkiä valmiiksi.

Materiaalista riippumatta kannattaa myös suunnitella, miten suuri osa häkistä peitetään verkolla ja miten suuri osa esimerkiksi vanerilla. Vaneri on helpompi kiinnittää sekä jäykistää puurunkoista häkkiä. Kiinteät osat estävät myös roskien pääsyn häkistä huoneen lattialle, ainakin osittain. Toisaalta liika vanerin käyttö pimentää häkkiä.

Budjettiin on hyvä varata hieman ylimääräistä, kuten rakennusprojekteissa usein muutenkin. Myös aika säästää rahaa: jos on kiire rakentaa häkki ja joutuu miettimään viimehetken ratkaisuja ongelmiin, voivat ne nostaa hintaa. Voi tosin olla hyvä varata hieman ylimääräistä materiaalia, jotta säätyy ylimääräisiltä kauppareissuilta.

Aikaa kannattaakin varata useampi päivä tai viikonloppu, jos ei ole kokemusta vastaavasta työskentelystä; näin ei synny turhaa kiirettä. Yhden häkkiprojektin toteutin kiireessä yhden päivän aikana, jolloin rakentaminen venyi klo 23 asti ja väsyneenä jälki ei koskaan ole niin hyvää, kuin virkeänä.

Suunnittele mm. seuraavat yksityiskohdat:

  • Miten saat verkon kiinnitettyä häkkiin? Suoraan ruuvilla tai niiteillä, käyttäen listaa vai puiden väliin? Tuleeko verkko häkin ulkopuolelle vai sisään?
  • Miten kiinnität rungon palaset yhteen? Suoraan ruuvilla, L-raudoilla vai jotenkin muuten? Saatko tällöin kiinnitettyä verkon hääkkin?
  • Miten toteutat oven ja lukon sekä varmistat, että se on tukeva ja oikean kokoinen eikä esimerkiksi hankaa vastaan avattaessa?
  • Miten pääset siivoamaan häkin?
  • Miten suojaat huoneen, jossa häkki on?
  • Miten saat lintulampun johdot kulkemaan niin, ettei niitä jyrsitä?

Puurunko vai kestävämpi materiaali?

Puu on usein helpoin vaihtoehto. Siitä voi sahata sopivan mittaiset palat ja ruuvata/naulata ne suoraan kiinni toisiinsa tai käyttää esimerkiksi L-rautoja. Tämä on usein myös halvin vaihtoehto. Tosin kannattaa huomioida, että isomman lintuhäkin (tai aviaarion) höylätty puumateriaali voi maksaa puutavaraliikkeistä silti muutaman sata euroa (ainakin PK-seudulla), vaikkei käytetä edes kovin paksua puuta.

Puun sahaamiseen paras vaihtoehto olisi sirkkeli, jolla saa tarkasti oikean mittaisia pätkiä suoralla päällä (jotkin liikkeet sahaavat valmiiksi määrämittaan, joka nopeuttaa työtä). Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, kannattaa käyttää jiirilaatikkoa, jolla pystyy sahaamaan suorat päät tarkasti. Itse en kuitenkaan saanut edes jiirilaatikolla riittävän tarkkaa jälkeä, jotta olisin saanut aikaan siistit 45 asteen kulmat.

Lintuhäkin rungon kulmat

Itse en onnistunut sahaamaan sopivaa 45 asteen kulmaa jiirilaatikolla (vasen). Toimivampi vaihtoehto oli porata ruuvit suoraan puun läpi ja upottaa päät (oikea).

Puu materiaalina sopii hyvin suoranokille sekä pienemmille papukaijoille, jotka eivät saa tehtyä tällaisesta rungosta selvää hetkessä (mm. neitokakadulle ja undulaatille). Suurempien papukaijojen kanssa voi kuitenkin tulla vastaan ongelmia, sillä iso nokka voi tehdä nopeastikin selvän häkin rungosta. Tosin joitain paikkoja voi suojata esimerkiksi L-listalla.

Kestävämpi ja ei-vielä-niin-kallis ratkaisu on teräsrunko. Tämä kuitenkin vaatii mahdollisuutta hitsata (ellei pysty rakentamaan häkkiä laittamalla verkko kahden
listan väliin). Tällaiseen ratkaisuun voisi riittää pelkästään mahdollisuus sahata ja porata metallia. Teräksen kanssa kannattaa olla myös tarkkana ruostesuojauksen kanssa: täysin suojaamaton häkki voi ruostua, jos lintuja suihkuttelee säännöllisesti ja sinkitystä teräksestä voi liueta sinkkiä ajan kanssa. Parasta oliskin, jos saisit käytettyä rungon pulverimaalauksessa.

Kallis vaihtoehto on käyttää alumiinia. Sen hitsaaminen on kuitenkin edelleen vaikeampaa ja alumiini on materiaalina kallista. Tästä kuitenkin saisi aikaan näyttävän, kätevän ja silti suhteellisen kevyen häkin. Tosin alumiinirungon voi kasata sopivien kulmapalojen avulla niin, ettei tässä joudu hitsaamaan.

Häkin verkko

Eniten harmaita hiuksia lintuhäkin tekijöille on aiheuttanut häkin verkko ja sen hankkiminen. Suoranokkien kohdalla ongelma ei luultavasti ole niin suuri, mutta koska koukkunokat, eli papukaijat, kiipeilevät verkossa, joutuu sen materiaalin kanssa olemaan tarkempi.

Valtaosa myytävästä verkkomateriaalista on sinkittyä. Erityisesti kuumasinkittyä (kemiallisesti sinkitty) verkkoa tulisi välttää, mutta sähkösinkittykään ei ole suositeltavaa. Sinkitystä verkosta voi ajan kanssa liueta sinkkiä irti, joka saattaa kerääntyä linnun elimistöön. Sähkösinkityn verkon voi tosin pestä etikkaliuoksella ajoittain. Näin sähkösinkitty verkko voisi toimia isommassa aviaariossa, jossa lintu ei kiipeile paljoa verkossa.

Paras ja kestävin vaihtoehto on ruosteenkestävä teräs, mutta kyseessä on kallis materiaali ja pienenkin häkin hinta voi helposti hypätä pilviin. Toinen yleisesti käytetty vaihtoehto on pulverimaalauttaa verkko (sekä mahdollisesti metallirunkoinen häkki). Tätä käytetään yleensä myös kaupasta ostettavissa häkeissä ja sen etuna pitäisi olla se, ettei pulverimaali lähde pinnasta kovin helposti irti (vaikka voi ajan kanssa kulua jonkin verran).

Verkon valinnassa on tärkeää huomioida myös linnun koko, jotta se ei saisi päätään verkon silmistä läpi. Muuten riskinä on pään jääminen jumiin verkkoon. Esimerkiksi neitokakadulle silmäkoon pitäisi olla alle 20mm. Tämän lisäksi verkon tulisi olla riittävän paksusta langasta tehtyä, jotta papukaija voi kiipeillä siinä.

Verkko kannattaa kiinnittää huolella häkkiin, jottei siitä jää esimerkiksi teräviä piikkejä vaarallisiin paikkoihin. Luultavasti paras tapa on käyttää listaa, joka puristaa verkon häkin ja listan väliin. Toinen hyvä vaihtoehto on myös rakentaa runko niin, että verkko jää kahden puun väliin. Itse olen myös käyttänyt niittejä, mutta tällöin kannattaa käyttää riittävän pitkiä niittejä. Jos ruuvaat verkon suoraan kiinni runkoon, ole tarkkana, ettei mihinkään jää rakoja, joihin lintu voisi saada esim. kyntensä jumiin. Puisessa papukaijahäkissä verkko kannattaa kiinnittää sisäpuolelle, joka vaikeuttaa rungon jyrsimistä.

Häkkiverkon kiinnitys niiteillä

Häkkiverkon voi kiinnittää kätevästi niiteillä, kunhan ne ovat riittävän pitkiä puuniittejä, sekä kunhan pitää huolen, ettei verkkoon voi jäädä kynsi kiinni.

Paikoilleen kasattava vai elementtihäkki?

Nopein vaihtoehto on kasata häkki suoraan omalle paikalleen. Tällöin säästää myös materiaalin määrässä, kun jokaista pystysaumaa varten ei tarvitse kahta kappaletta runkomateriaalia. Suoraan paikoilleen kasattava häkki voikin olla hyvä vaihtoehto, jos häkistä tulee pieni tai tarkoituksenasi ei ole muuttaa mihinkään vähään aikaan. Isomman paikoilleen kasatun häkin kantaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, eikä se välttämättä mahdu edes ovista ulos.

Elementeistä kasattavan häkin tekeminen kestää kauemmin ja se vaatii hieman enemmän materiaalia, mutta sitä on helppo tehdä pienemmässä tilassa kasaamalla elementin kerrallaan. Se myös mahdollistaa häkin purkamisen helposti esimerkiksi muuttoa varten.

Varsinkin jos on tekemässä suurempaa häkkiä kalliimmista materiaaleista, kannattaa se luultavasti tehdä elementeistä, jotta sen saa tulevaisuudessa tarvittaessa helposti mukaan. Muuten voi harmittaa, jos hienon häkin joutuu laittamaan palasiksi muuton yhteydessä.

Neitokakaduhäkin yksi elementti

Elementeistä kasattu häkki on helppo purkaa osiin ja siirtää, esimerkiksi muuton yhteydessä.

Oven toteuttaminen

Puurunkoisesta ovesta ei välttämättä tule riittävän tukeva, jos saranat ovat toisella sivulla. Toinen ongelma voi olla se, että ovesta tulee hieman liian suuri tai liian pieni. Itse olen päätynyt ratkaisuun, jossa oven tukee hyllynkannattimilla ja laittaa oviaukon ulkopuolelle, jolloin sen tarkalla koolla ei ole väliä. Kuva tästä alla.

Lintuhäkin ovi

Toisaalta oven voi tehdä myös sopivasta vanerilevystä, kuten alla olevassa aviaariossa. Tällöin ruuvaaminen ei välttämättä onnistu, sillä ruuvit tulevat läpi ohuesta vanerista.

Lintuhäkin ovi

Seuraavassa osassa esiteltyyn amatsonihäkkiin tehtiin myös ovi vanerista päätyyn. Toisessa alla olevassa neitokakadun elementtihäkissä taas koko etuseinä on ovea, joka aukeaa kahdessa osassa. Tämän lisäksi tässä etuseinässä on pienempi aukko kippojen vaihtoa varten.

Perushäkki puusta

Yksinkertaisin vaihtoehto on luultavasti kasata häkin runko puusta ja kiinnittää verkko tähän. Rungon voi kasata L-raudoilla ja verkon kiinnittää sisäpuolelle vaikka ruuveilla (kunhan pitää huolen, ettei jää paikkoja, johon kynnet voivat jäädä jumiin) tai mieluummin listalla.

Rungossa käytettävän puun ei tarvitse olla välttämättä kovin paksua, vaan esimerkiksi 33mm paksu puumateriaali voi riittää pienemmälle linnulle. Rungosta ei tule vielä yksin tällä tavalla kovin vankkaa, mutta vaneri auttaa tässä. Vaneria kannattaakin käyttää reilusti, sillä se jäykistää rungon tehokkaasti (huomioiden tietenkin, ettei häkistä tule liian pimeä).

Yksinkertainen itse tehty lintuhäkki

Yllä olevassa kuvassa itse tekemäni yksinkertainen puuhäkki. Ohjeet häkin rakentamiseksi löydät täältä.

Yksinkertainen neitokakaduhäkki

Tässä kuvassa häkin jokainen sivu kasattiin erikseen elementeistä laittamalla verkko kahden puulistan väliin. Kuva ja häkki: Iiris Routa.

Yksinkertainen lintuhäkki

Jälleen yksi esimerkki, miten suurehkon lintuhäkin voi kasata ilman isompaa kokemusta puutyöstä. Ohjeet löytyvät tee-se-itse-osioista. Kuva ja häkki: Tea Vehmaa.

Itse tehty amatsonihäkki

Kuvan amatsonihäkki on kasattu puurungon ympärille. Vesivaneri on yleensä riittävän kestävää isommillekin linnuille. Yksi rungon puu on jätetty tarkoituksella jyrsittäväksi, jonka voi myös vaihtaa helposti. Muut ovat taas pois lintujen ulottuvilta. Verkkona on käytetty ruostumatonta terästä. Häkki on hieman umpinainen, sillä se on käytössä pesityshäkkinä ja varsinkin toinen näistä amatsoneista on hieman arempi, joten ne saavat pesiä rauhassa. Häkki ja kuva: Jonne Stenroth. Lisää tästä häkistä Kaijuleiden foorumilta.

Verkkoelementtien kasaaminen häkiksi

Jos löydät jostain riittävän paksuja verkkoelementtejä, niistä pystyy kasaamaan helposti lintuhäkin. Yleensä ainoa itse tehtävä asia on pohja, jos haluaa esimerkiksi poisvedettävät pohjalaatikot.

Elementeistä kasattu lintuhäkki

Yllä olevassa kuvassa on esimmäinen lintuhäkkini, jota varten teetätettiin sivut ja katto, jotka sitten pulverimaalattiin ja kiinnitettiin toisiinsa vaijerilukoilla. Pohjan tein itse taittamalla yhdestä pleksin palasesta reunat ylös kuumailmapuhaltimen avulla, sekä tämän jälkeen laittamalla alumiinilistan suojaamaan yläreunoja. Verkko itse lepäsi tavallisten puupalasten päällä. Lisää tästä häkistä tee-se-itse-osiosta.

Verkosta taitettu neitokakaduhäkki

Verkosta taitettu neitokakadun häkki. Häkki ja kuva: Anniina Heikkilä.

Aviaario huoneen nurkkaan

Toinen yksinkertainen vaihtoehto on kasata häkki (tai usein aviaario tässä vaihtoehdossa) huoneen nurkkaan rajaamalla sen tila muusta huoneesta. Tämä tosin vaatii usein reikien poraamista seinään sekä sisään jäävän seinän peittämistä jollain. Esimerkiksi kuvan aviaarion jäljiltä tapetit on vaihdettava, sillä en tajunnut suojata seinää riittävästi ajoissa.

Hyvänä puolena tällaisessa rakennelmassa on se, että materiaalia tarvitaan vähemmän sekä tilaa saa helposti huomattavasti enemmän. Rakennelma on usein myös helppo kasata ja se on suhteellisen tukeva.

Huoneen nurkkaan rakennettu aviaario

Lämpökäsitellystä tummemmasta puusta rakentamani aviaario olohuoneen nurkkaan (oikealla). Verkkona käytin 19mm silmäkoolla varustettua pulverimaalattua verkkoa. Ohjeet tee-se-itse-nurkassa.

Neitokakaduille rakennettu huone

Tein yllä olevan aviaarion neitokakaduilleni kasaamalla sen erikseen tekemistäni elementeistä. Tällaisilla elementeillä pystyy käytännössä tekemään minkä tahansa muotoisen häkin helposti. Elementtien kannattaa olla sentin huoneen korkeutta matalampia, jotta ne saa helposti pystytettyä ja jottein niistä tule vahingossa liian korkeita. Ohjeet tee-se-itse-nurkassa.

Metallirunko

Metallirungon kasaaminen on helppoa, jos on osaat hitsata (tai tunnet jonkun, joka osaa). Tällöin voi helposti kasata elementit häkkiä varten erikseen ja samalla hitsata verkon kiinni siihen tukevasti. Kuten aikaisemmin mainittu, jos materiaalina on käytetty sinkittyä metallia, kannattaa ne pyrkiä käyttämään pulverimaalaamossa.

Metallirunkoinen itse tehty lintuhäkki

Kuvassa itse rakennettu metallirunkoinen pulverimaalattu häkki. Kuva ja häkki: Leo Turppa.

Alumiinista kasattu lintuhäkki

Hitsaamisen lisäksi voit kasata alumiinirungon käyttämällä päätykappaleita, kuten yllä olevassa häkissä on tehty. Häkki ja kuva: Niina Gustafsson.

Metallirunko hyllynpaloista

Törmäsin kuvassa olevaan häkkiin foorumilla ja halusinkin välittömästi kysyä, mistä kyseinen häkki on tehty ja lupaa käyttää kuvaa sivustolla, sillä kyseinen idea oli erittäin kätevän oloinen.

Hyllyn paloista kasattu lintuhäkki

Häkki on kasattu hyllyn paloista, jotka on täytynyt vain laittaa yhteen pultilla ja mutterilla. Näin välttyy tarpeelta hitsata metallikehikko kasaan. Tällainen voisi olla mahdollista toteuttaa myös metallisen L-listan avulla, johon poraa reiät pulteille.

Häkki vanhaan kaappiin

Jos löydät jostain sopivan kokoisen kaapin, voi sellaiseen olla helppo rakentaa kätevä häkki. Riittää, että tekee sopivat ovet, tai muokkaa kaapin vanhat ovet sellaisiksi. Tosin varmista, ettei kaappiin jää linnulle vaarallisia materiaaleja! Kaapin kanssa kannattaa myös miettiä se, miten sinne saa valoa riittävästi.

lintuhäkki runkoon

Kuvassa rakennettu pienten lintujen pesityshäkki / viiriäishäkki Ikea-hyllyn ympärille. Käytännössä hylly toimi runkona, joka tarvitse taustalevyt ja ovet.

lintuhäkki kaappiin

Vanhoihin kaappeihin rakennettu 2-kerroksinen pesityshäkki. Alempi kerros on käytännössä valmis, ylempi kesken.

Lisää aiheesta:

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *