Yksinkertainen häkki neitokakaduille

Teksti:

Yksinkertainen häkki neitokakaduille

Teksti:

Suhteellisen yksinkertainen ja helposti rakennettava iso puurunkoinen häkki, joka sopii varsinkin pienemmille linnuille, kuten neitokakaduille.

Tavoitteena oli tehdä tyttöystävälleni riittävän iso ja sijaintiin sopiva häkki neitokakaduille. Puurunkoinen häkki oli riittävän kestävä ja kustannustehokas ratkaisu, joka voisi kestää tarvittaessa vähintäänkin muutaman vuoden. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida, etten ole kokenut puun työstäjä, joten luultavasti tein monia asioita väärin ja havaitsin itsekin useita virheitä.

Materiaalina päädyttiin 33mm paksuun puuhun, joka oli riittävän paksua, muttei liian kallista. Verkkomateriaalina oli tavallinen 20mm silmällä varustettu verkko jota oli jäänyt yli omasta aikaisemmasta häkkiprojektistani. Päätin sahata puiden päät 45 asteen kulmaan, jotta siitä tulisi siisti, mikä myöhemmin osottautui vääräksi päätökseksi (lisää tästä myöhemmin).

Koska häkki tuli vuora-asuntoon, piti siitä tehdä umpinainen, eli taka- tai sivuseinää ei voinut jättää auki. Takaseinässä ja sivuilla käytettiin xx mm paksua vaneria. Katto on kuitenkin hyvä jättää auki varsinkin matalammassa häkissä, jotta häkkiin pääsee valoa.

Neitokakaduhäkin päätyjen rungot

Sahasin puutavaran sopivaksi ja kasasin molemmat pitkät päädyt. Takaseinää tuli peittämään kaksi vaneria, joten väliin tuli yksi puu pystyyn. Etuseinässä taas alareunaan tuli yksi vaneri, keskelle ovi ja sivuille verkkoa.

Neitokakaduhäkin päätyvanerin kiinnitys

Kiinnitin vanerit poraamalla reiät ruuveille ja ruuvaamalla ne kiinni. Naulat olisivat luultavasti riittäneet ja olleet nopeampia, mutta käytin ruuveja vanhasta tottumuksesta.

Neitokakaduhäkin oven kasaaminen

Oven kasasin samalla tavalla kuin päädyt, mutta kulmaraudat laitoin sisäpuolelle. Saranoiden puolelle laitoin tavallisen L-raudan sijaan hyllynkannattimen, joka tukisi saranapuolta paremmin (edellistä häkkiä tehdessäni tajusin vasta liian myöhään, ettei tavalliset L-raudat riitä). Luultavasti siistimpi vaihtoehto olisi ollut käyttää samanlaisia rautoja jokaiseen neljään kulmaan.

Verkon kiinnitin paikoilleen ruuveilla sisäpuolelle, jonka ansioista häkki tulee luultavasti kestämään paremmin. Tässä täytyy olla tarkkana, että verkko tulee riittävän tiiviisti puuta vasten ja siihen ei jää teräviä kulmia, jotka ovat linnulle vaarallisia. Verkkoa saa leikattua tavallisella sivuleikkurilla, mutta se tappaa käden. Mikä tahansa kone luultavasti tekee urakasta mielekkäämpää.

Neitokakaduhäkin oven kiinnitys saranoilla

Kuvasta huomaa hyvin, että kiinnitin oven aukon ulkopuolelle, en sen sisään. Näin sen koon ei tarvinnut olla juuri oikea, vaan sen saa avattua ja suljettua ilman, että mikään ottaa kiinni. Kyseinen lukko riittää neitokakaduille, jotka eivät yltä häkistä avaamaan sitä. Saranoita kiinitettäessä pitää luonnollisesti olla tarkkana, jotta ovi aukeaa helposti.

Tästä näkyy selvästi myös ensimmäinen ongelma käytettäessä 45 asteen kulmia ilman tarkkaa sirkkeliä ja riittävää osaamista: oveen jäi pieni ruma rakonen kulman kohdalle.

Neitokakaduhäkin päädyt

Seuraava ongelma, joka seurasi kyseisten kulmarautojen käytöstä: päädyn poikkipuut piti laittaa yläpuolelle. Kulman sisään laitettavia L-rautoja käytettäessä verkon olisi voinut leikata sopivaksi ja päädyn puun laittaa alemmas, kuten olisi loogista.

Pääty koostui kahdesta vaneripalasta, sillä näin saatiin vanerilevyt tehokkaammin käyttöön ja säästettiin kustannuksissa.

Neitokakaduhäkin kattotuet

Kattoon laitettiin vielä pari poikkipuuta tukemaan sitä ja katolle laitettavaa verkkoa.

Valmis neitokakaduille tehty häkki

Valmis häkki hieman kalustettuna. Häkin pohjalla on pressua, joka suojaa lattiaa. Näin sinne oli hyvä laittaa viiriäisiä varten purua. Riittävän iso pressu suojaa hyvin myös häkin reunoilla lattiaa.

Kun projekti oli valmis, alkoi heti tulla mieleen asioita, jotka olisi tuossa voinut tehdä myös paremmin. Olen listannut tähän erilaisia ajatuksia tästä:

  • Projektille kannattaa varata aikaa, jos ei ole kokenut puutyön tekijä. Tässä tilanteessa yksi päivä ei ollut riittävästi, vaan vei voimat aika täysin ja väsyneenä tekeminen ei ole välttämättä paras idea.
  • 45 asteen kulmat eivät tuntuneet toimivan niin hyvin kuin toivoin, vaan pientä heittoa oli havaittavissa. Käytännössä käsisaha ja jiiri ei ollut nähtävästi riittävän tarkka tässä tilanteessa omalla käytöllä. Tähän olisi luultavasti riittänyt yksinkertaisempikin ratkaisu ja L-raudan laittaminen liitoksen sisäpuolelle. 45 asteen kulmia leikattaessa puupätkien pituuksista pääsi myös häviämään muutamia millejä.
  • Ajan kanssa olisi toiminut hyvin ratkaisu, jossa jokaisen sivun olisi tehnyt erikseen ja tämän jälkeen laittanut ne kasaan. Tällöin olisi voinut tehdä ratkaisun, joka esimerkiksi salpojen avulla olisi helposti purettavissa ja kasattavissa.
  • Rullattu verkko kannattaa laittaa esimerkiksi vanerin alle suoristumaan hyvissä ajoin.
  • Vaneria myydään yleensä täysissä levyissä, joten kannattaa suunnitella ennakkoon, miten levyt pystytään parhaiten hyödyntämään. Näin voi säästää rahaa ja aikaa, kun ei tarvitse puutavaraliikkeessä laskeskella. Jos ei omista riittävän tarkkoja työkaluja (sirkkeli), kannattaa vaneri ostaa mittaan leikattuina.
  • Puutavaraa kannattaa yleensä ostaa hieman ylimääräistä. Tässäkin tuli muutamia ylimääräisiä käyttökohteita puulle.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *